Letecké muzeum v Deštné se chlubí částí bitevního letounu Iljušin Il-10

České Budějovice – Do leteckého muzea v Deštné na Jindřichohradecku se stěhoval kokpit s částí trupu z válečného bitevního letounu Iljušin Il-10. Stroj byl 60 let pohřben pod zemí, nedávno ho ale vykopali leteční archeologové na Prostějovsku. Po nutných úpravách ho poskytli právě jihočeské expozici. Kabinu pro dva členy posádky chrání až osm milimetrů silný trup, z původního vybavení se zachovala jen část sedačky střelce.

Stěhování bylo velmi náročné, torzo letounu totiž na délku měří pět metrů a váží několik stovek kilogramů. Po schodech proto muselo tento kolos z jedné strany tlačit deset mužů, z druhé strany pomáhala vysokozdvižná technika. Ruku k dílu přiložili i místní zemědělci: „Už jsme stěhovali kdeco, ale letoun ze světové války ještě ne,“ usmívá se Zdeněk Kovanda z Agra Deštná. Přesun po 15metrové ploše nakonec trval 2,5 hodiny.   

Ve své době moderní letoun opustil sovětskou leteckou továrnu až na konci války, k jednotkám se dostal začátkem roku 1945. Předseda Klubu historie letectví Vladislav Burian připomíná, že se Iljušin IL-10 účastnil bojů nad Polskem a v dubnu 1945 i bojů nad Berlínem. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Letoun, který je teď vystaven v muzeu v Deštné, ale v 50. letech vojáci rozřezali a zakopali v blízkosti prostějovského letiště. Po 60 letech v zemi ho pak objevili členové vyškovské nadace letecké historické společnosti. Letecké muzeum v Deštné má však ve své sbírce ještě jeden exponát, který byl zakopán v zemi. Jde o zachovalý motor ze stíhačky Messerschmitt, která byla sestřelena na konci války americkými letci.

Bitevní letoun Iljušin Il-10
Zdroj: ČT24