Jižní Moravu trápí stovky starých skládek

Jižní Morava – Místo na likvidaci jihomoravských skládek dávají tamní obce peníze na akutnější stavby silnic a kanalizace. V příštích pěti letech se proto nepodaří všechny ekologické zátěže odstranit. Přestože většina starých skládek životní prostředí přímo nepoškozuje, musí nad nimi být stálý dohled.

Vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Anna Hubáčková říká, že skládek je tolik, že není v silách kraje zabezpečit jejich likvidaci a uzavření. Nepotřebná suť, kterou dlouhodobě nikdo neodklízí, sužuje například Dolní Bojanovice. Více než deset let je tamní 2,5hektarová skládka uzavřena. Přesto dovnitř navzdory zákazu lidé zbytečné věci pronášejí.

Takových stop civilizace s větším nebo menším rizikem pro přírodu existuje v kraji přibližně 600. Vysoce nebezpečné skládky jsou už skoro zlikvidovány, a to také kvůli tomu, že obce práce spojí s novou stavbou. Anna Hubáčková upřesnila, že mnoho takových skládek bylo přebudováno na sběrné dvory.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Skládka v Dolních Bojanovicích se dočká likvidace, obec už má podanou žádost o přibližně 20milionovou dotaci z EU. Podobně na tom jsou ale i další - Žaravice na Hodonínsku nebo Jevišovice na Znojemsku.