Praha 30. let 19. století k vidění v Kostelci nad Černými lesy

Kostelec nad Černými lesy – Unikátní a ručně malovaný model staré Prahy tak, jak vypadala ve 30. letech 19. století, je dnes a zítra k vidění na zámku v Kostelci nad Černými lesy. Dva tisíce budov pražského historického jádra z papírové lepenky vyráběl Rudolf Šíp podle Langweilova modelu 12 let, od roku 1965 až do své smrti.

Rudolf Šíp prožil většinu svého života na Vinohradech, Prahu velmi miloval a její krásy učil znát i své dvě vnučky. Jednou je vzal do muzea hlavního města, kde je vystavený Langweilův model Prahy. Domečky, jak se modelu začalo v rodině říkat, se vnučkám zalíbily a chtěly, aby jim dědeček taky takové vyrobil.

Rudolfu Šípovi se podle dostupných map a archivních dokumentů nakonec podařilo vytvořit zdařilou kopii Langweilova modelu. Dva tisíce ručně malovaných budov z papírové lepenky vyráběl téměř 12 let – až do roku 1977, kdy náhle zemřel. „Je to Praha v roce 1830 a jen zčásti odpovídá dnešku. U Prašné brány ještě nestojí třeba Obecní dům,“ uvedl pravnuk pana Rudolfa Šípa Tomáš Pecháček.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Více než 30 let se pak model stěhoval po sklepech a skladištích, rodina ho poprvé v celku viděla až dnes. Sestavit ho z jednotlivých dílů trvalo dva a půl dne. Ještě zítra zůstane Šípův model vystavený na zámku v Kostelci nad Černými lesy, pak ho ale rodina bude muset rozebrat a uklidit a bude pro něj hledat jiné vhodné prostory.

Model staré Prahy
Zdroj: ČT24