Veltruský zámek představuje historické kočáry

Praha - Historické kočáry ze soukromé sbírky jsou k vidění na zámku ve Veltrusech. V nově zrekonstruované barokní stodole vystavují osmnáct vozů. Veřejnost si tak může prohlédnout selské bryčky, saně, ale i luxusní dámské kočáry nebo šlechtické pohřební vozy. Výstava zdařile přibližuje vývoj tohoto atraktivního dopravního prostředku v české historii.

Výstava je rozdělená na dvě části. V první jsou vozy, které se na přelomu 19. a 20. století denně používaly na většině panství včetně Veltrus. Jezdili s nimi panští úředníci, například zámecký správce, nadlesní nebo podkoní. Je tu i předchůdce dnešního autobusu, takzvaný omnibus, do kterého se vešlo až šest lidí. Kočárovou korbu má otočenou o devadesát stupňů, takže se do něj nenastupuje ze strany, nýbrž zezadu. „Tento kočár sloužil k přepravě lidí nižšího stavu. Pokud panstvo někam přejíždělo, tak pan komorník, osobní komorná atd. jeli v tomto omnibuse za kočárem,“ informuje kastelán veltruského zámku Pavel Ecler.  

Druhá část expozice je alegorií života šlechtice a mapuje kočáry, kterými urození pánové jezdili od dětství až do smrti. „Příběh této části výstavy začíná jedné takové tmavé deštivé noci, kdy k zámku přijíždí malý kočár, jede v něm jedna osoba, je to lékař, který jede k porodu,“ dodává Pavel Ecler. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Mladý šlechtic se pak postupně naučí kočírovat například loveckou bryčku, na povinnou kavalírskou cestu se vydává městským kočárem, tzv. fiakrem, a po povýšení v úřadu si musí pořídit honosný landolet. Expozici pak završují dva luxusní šlechtické pohřební vozy.