Třeboň hubí larvy komárů speciálním postřikem

Třeboň – Radnice jihočeské Třeboně vyhlásila otevřenou válku přemnoženým komárům. Za 600 tisíc nechá na území města aplikovat speciální postřik, který působí výhradně na larvy komárů. Nepříjemný hmyz se na Třeboňsku rozmnožil po povodních z minulého týdne. Zatopené louky a lužní lesy vytvořily pro komáry ideální podmínky, Třeboň proto dnes poprvé nasadila vrtulník, který nad předem vytipovanými lokalitami celý den roznášel speciální postřik.

Město dostalo vládní výjimku, nemůže však o použití biologického postřiku rozhodnout samo. Kalamitní stav pro danou oblast musí navíc schválit pracovník hygienické stanice i správa Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Plánovaná místa postřiku se totiž nachází převážně ve druhé zóně CHKO.

Třeboňská radnice si objednala 200 kilogramů speciální bakterie, která larvám zamezí jejich dalšímu vývoji. „Je to vlastně biologický přípravek, který chrání životní prostředí a nemá žádný negativný vliv na přírodu,“ dodal Rastislav Rajt ze společnosti Letecká lesní a.s.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Třeboň, proslavená řadou vodních ploch ve svém okolí, si potřebné peníze po loňských zkušenostech letos vyčlenila přímo z rozpočtu. Polovinu z celkových 600 tisíc korun zahrnul samotný nákup protikomáří bakterie. Levnou záležitostí není ani samotná aplikace. „Nás to bude stát jenom na dnešní den zhruba 260 tisíc,“ uvedl starosta Třeboně Jan Váňa.

Aplikace protikomářího postřiku se prozatím týká výhradně města. Okolní vesnice, které zápolí se stejným problémem, na postřik totiž nemají dostatek peněz.