V Petrovicích na Karvinsku se začala stavět protipovodňová hráz

Petrovice u Karviné - Obyvatelé Petrovic u Karviné se konečně dočkají protipovodňové hráze. Povodí Odry začalo v těchto dnech s její stavbou. Záplavy jen letos místní zažili hned dvakrát a navíc krátce po sobě. Hráz bude dlouhá jeden a půl kilometru a vyžádá si 16 milionů korun. Pokud půjde vše podle plánu, začne obyvatele Petrovic před záplavami chránit zhruba od listopadu příštího roku.

Řeka Petrůvka trápí obyvatele Petrovic u Karviné téměř každý rok. Letos živel zasáhl oblast dvakrát po sobě a někteří obyvatelé odklízejí následky záplav dodnes. „Stěny jsou pořád mokré, všechno se musí neustále vysoušet,“ potvrdil. Jeho souseda stojí každé opravy po povodních kolem sta tisíc. „Tady nás to vždycky zaplaví, přinese bahno a podmočí to základové spáry u domu,“ postěžoval si.

Místní obyvatelé proto volají po protipovodňové hrázi už několik let. Starosta připomíná problémy: „Velký problém byl s vyřizováním písemností v rámci celé stavby,“ vysvětluje, proč se stavba zpožďuje, starosta Petrovic u Karviné Petr Trojek. „Byly tam potíže ze strany stavebního úřadu, například  s povolením,“ dodává mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Kolem řeky Petrůvky už začaly přípravné práce. Stavební stroje ale vyjedou do terénu až v říjnu. „To přijde doba vegetačního klidu, kdy se budou moci kácet stromy, provádět zásahy do přírody,“ uvedl starosta Petr Trojek. „Ta omezení jsou stanovena z důvodu hnízdění a ochrany rostlin,“ vysvětlil Čestmír Vlček z Povodí Odry. Stavba kilometr a půl dlouhé protipovodňové hráze bude stát 16 milionů. V nejvyšším bodě bude měřit přes dva metry a dokončena by měla být v listopadu příštího roku.

  • Dům Ladislava Isaiáše autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187398.jpg
  • Hasiči bojují s vodou z Petrůvky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1874/187400.jpg