Obce u Orlíku se postupně dočkávají čističek, přehrada bude čistší

Písek - Zvíkovské Podhradí se konečně dočkalo čistírny odpadních vod. Jako první malá obec u Orlické přehrady se tak přestane podílet na stále větším znečištění vody v nádrži. Kvůli sinicím ubývá u přehrady turistů. Proto Svazek obcí regionu Písecka inicioval plán její revitalizace. Nová čistírna bude odpadní vody z obce čistit už příští rok.

Bez existence Plánu revitalizace Orlické nádrže a bez pomoci Svazku obcí regionu Písecka by místní čekali na čističku ještě dlouho. Od prvního projektu cena výstavby navíc až čtyřnásobně vzrostla. „Jsme malá obec, děláme několik akcí, například rozestavěný rybník, takže těch peněz prostě ubývá,“ vysvětluje náročnost projektu starosta Zvíkovského Podhradí František Blažek. Svazek obcí pomáhá obcím například v tom, aby věděly, kde mohou podávat žádosti a jestli se jim vyplatí žádat přes ministerstvo zemědělství nebo přes Státní fond životního prostředí.

Orlík sužují sinice

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Odborníci se shodují, že hlavní příčinou sinic v nádrži je fosfor, který se do přehrady dostává s přítoky včetně odpadních vod. První krok dlouhodobého plánu revitalizace Orlíku – tzv. bilanční studie - vyjasní nejen jeho množství, ale ukáže i největší zdroje. „I zdroj vzdálený mnoho kilometrů od Orlíka může být významným přínosem fosforu, ale důležité jsou samozřejmě i ty menší zdroje v okolí přehrady,“ zdůvodňuje nutnost studie Ivana Očásková ze Svazku obcí regionu Písecko. Výsledky bilanční studie budou k dispozici až v říjnu, už ty předběžné ale ukazují, že největší podíl na znečištění přehrady mají právě obce.

Plán revitalizace přehrady společně připravují Jihočeský kraj, Povodí Vltavy a více než sedmdesát obcí, které jsou členy svazku. Čistírnu odpadních vod má jen sedm z nich. Zvíkovské podhradí bude osmé. Výstavba by v nejbližší době měla začít také v Kostelci nad Vltavou a Nové Vsi. Dalších sedm obcí bude žádat o dotaci v nejbližší výzvě.