V přehradě Rozkoš uhynuli úhoři za miliony

Hradec Králové - Rozsáhlý úhyn úhořů v přehradě Rozkoš na Náchodsku způsobila nemoc. Alespoň to tvrdí správce přehrady, kterým je Povodí Labe. Laboratorní testy podle něj prokázaly, že šlo o kombinaci parazitárního a infekčního onemocnění ryb. Jenže rybáři to zpochybňují a ze ztrát obviňují dál právě Povodí Labe. Jako příčinu pak uvádějí příliš velké upouštění vody z nádrže.

Tak obrovský úhyn úhořů rybáři na východě Čech nepamatují. V druhé polovině července během několika dní přišli minimálně o dvě tuny. Proč k tomu došlo? Rybáři jsou přesvědčení, že kvůli rychlému poklesu vody v Rozkoši. „Rychlé odpuštění vody zapříčinilo únik plynů z bahna nádrže a ryby tak neměly dostatečný přísun kyslíku,“ tvrdí rybář Pavel Svoboda. 

Povodí Labe má ale jiné vysvětlení. Za úhyn může krevnatka, která napadá plynový měchýř úhořů, a také bakterie aeromonas. „To je ta smrtící kombinace, která vede k masovému úhynu úhořů,“ vysvětluje mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Rybáři oponují, že krevnatku mají úhoři z Rozkoše řadu let a k tak velkému úhynu nikdy nedošlo. A podobné je to s bakterií. „Bakterie aeromonas je normální bakterie, která se vyskytuje na všech rybách a v každé roční době,“ oponuje Jan Pohl z Českého rybářského svazu.   

Povodí Labe navíc říká, že podle manipulačního řádu může hladinu v Rozkoši v případě potřeby snížit až o devět metrů. V době úhynu to však byly necelé dva metry. „Z rozboru vody v nádrži Rozkoš vyplynulo, že letošní rok nevybočuje z rámce kvality vody v nádrži v posledních deseti letech,“ uvádí Václav Jirásek. 

Škody, které úhynem úhořů vznikly, odhaduje rybářský svaz minimálně na deset milionů korun.