Stokilová dubová větev se zřítila na dvě dívky v bazénu

České Budějovice - Větev z více než stoletého dubu v sobotu v Neznašově na Českobudějovicku zranila dvě školačky. Obě musely sanity transportovat do nemocnice, teď už jsou v domácím léčení. Rodiče jsou v šoku a tvrdí, že těžká větev, která se odlomila, mohla dívky zabít. Na špatný stav stromů prý upozorňují už léta. Podle místní radnice i státních úředníků ale šlo jen o nešťastnou náhodu.

Téměř 100 kilogramů vážící dubová větev při pádu nejprve zasáhla houpačku, pak poničila plot a bazén, ve kterém si hrály dvě dívky. Obě dvě větev přimáčkla pod vodu, jedné zlomila ruku a druhé pochroumala koleno. Rodiče okamžitě zraněné dívky vytáhli z vody a zavolali záchranku. „Dopadly relativně dobře, jsou sice pochroumané, ale naštěstí celé,“ oddechla si matka jedné z dívek Denisa Farkasová.

Podle příbuzných je hlavním viníkem vlastník stromů, který je měl pravidelně prořezávat. O odstranění těžkých a uschlých větví žádají radnici už tři roky, neboť mnohé větve jsou suché a náchylné k pádu. Podle radnice však šlo o nešťastnou událost - stromy prý nechává prořezávat, i když nepatří jí, ale státu, a jeden už radnice pokácela úplně. Jejich majitelem je totiž stát.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Oslovení úředníci tvrzení starosty potvrdili, že se nebezpečné větve snaží odstraňovat. Ani šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Českých Budějovicích Zdeněk Poklopec však nepřiznal odpovědnost. „Byla to zdravá větev, je to tragédie, ale pochybení jsme nezjistili,“ vyjádřil se pro ČT24. Policisté teď čekají na výsledky lékařských zpráv a zjišťují, jaké bylo v místě počasí a zda pád nezpůsobil silnější poryv větru. Zatím neví, zda někdo pochybil a mohlo se případně jednat o trestný čin.