U čerpacích stanic na severu Moravy zjištěno nekvalitní palivo

Ostrava - Lidé v Moravskoslezském kraji čerpají do svých aut nekvalitní pohonné hmoty. Uvádí to průzkum České obchodní inspekce. Nekvalitní palivo bylo zjištěno na více než jedenácti procentech čerpacích stanic. Upřesnit, o které jde, ale inspektoři nechtějí. Zatímco benzín se podle servisních pracovníků automobilek ředí nejčastěji lihem, znásobit objem nafty mohou podvodníci na čerpacích stanicích řepkovým olejem, petrolejem nebo olejem určeným k fritování.

Tankovat nekvalitní palivo často znamená velmi drahé opravy motoru, jednoho z řidičů už stály několik desítek tisíc korun. „První problémy nastaly, když jsem si všimnul, že motor začíná škubat. Samozřejmě jsem navštívil servis, kde mi řekli, že je problém se vstřikováním,“ vzpomíná na problémy se svým vozem. „V závislosti na stupni té nekvality lze říct, že motor může v podstatě odejít po několika kilometrech od natankování takového paliva,“ potvrdil vedoucí servisních služeb Petr Jahůdka.

Nejvíce trpí používáním špatného paliva vstřikovače, cena jednoho se přitom může vyšplhat až na 15 tisíc korun, v jednom motoru jsou hned čtyři. Česká obchodní inspekce ale jména konkrétních benzínových stanic nezveřejňuje. Tuto povinnost má podle jejich zástupců pouze v případě, kdy je přímo ohroženo zákazníkovo zdraví. „Když se tam jedná o poškození spotřebitele – jeho zdraví, například u solárií,“ potvrdil mluvčí České obchodní inspekce Tomáš Vozáb.

Majitelé benzínových pump, kteří prodávají nekvalitní palivo, mohou být potrestáni pouze finanční pokutou. Ta sice může být až několik milionů korun, zisky čerpacích stanic, které pohonné hmoty ředí, jsou ale podle odborníků mnohonásobně vyšší. „Ta nejvyšší pokuta, co jsme dali za poslední rok, byla ve výši 3,5 milionu korun,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce Tomáš Vozáb.

  • Čerpací stanice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187894.jpg
  • Oprava auta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187896.jpg