Náročnější operace jsou pro Opočno zřejmě minulostí

Opočno – Radní Královéhradeckého kraje se chystají předložit zastupitelům návrh na zrušení chirurgického oddělení nemocnice v Opočně. Uvolněné prostory chce kraj využít pro lůžka následné péče. Tím by se podle nich měla ztráta nemocnice snížit z 25 na 7 milionů korun. Změny radní prosazují navzdory protestům opočenské radnice i tamních obyvatel.

Protesty obyvatel, zdravotníků ani vedení města nepomohly. Na konci června uzavřené by se lůžkové chirurgické oddělení rozhodnutím radních mělo zrušit. Ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl vysvětlil, že oddělení mělo malou výkonnost.

Bývalý primář chirurgie Nemocnice Opočno Milič Světlík je však přesvědčen, že jeho oddělení mohlo fungovat dál. Z chirurgické části v Opočně zůstane jen ambulance, která by ale měla fungovat pouze do odpoledních hodin, což Milič Světlík pokládá za chybu. Místostarostka Opočna Šárka Škrabalová bude podle svých slov trvat na tom, aby byla ambulance zachována alespoň do 22 hodin.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Martin Scháněl připustil zkušební dvouměsíční provoz ambulance do večerních hodin. O tom se však bude ještě jednat. Obavy některých obyvatel, že uzavření chirurgie je prvním krokem ke zrušení celé nemocnice, kraj odmítá. Slibuje, že do opočenské nemocnice investuje přes třicet milionů korun, jak potvrdila radní Královéhradeckého kraje Jana Třešňáková (ČSSD).

Změny navržené radními ještě musí schválit zastupitelstvo, jednání proběhne na podzim.