Pardubický dostihový spolek se zmítá v problémech

Pardubice - Dostihový spolek v Pardubicích má vážné nedostatky v účetnictví. Odhalila to finanční analýza, kterou si nechal organizátor světoznámé Velké pardubické zpracovat. V souvislosti s tím už padlo první trestní oznámení. Ohrožena je tak další existence dostihového sportu v Pardubicích včetně Velké pardubické.

Období velkých vítězství střídají dny nejistoty. Pardubickým dostihovým spolkem zmítají vnitřní mocenské boje. Finanční analýza navíc odkryla nesrovnalosti v hospodaření a účetnictví. „Došlo k určitému pochybení, záměně účtů, nesouhlasí některé zůstatky,“ přiznává předseda dozorčí rady Dostihového spolku Pardubice, a. s. Jiří Stříteský. „My jsme si nebyli dlouho vědomi závažnosti nedostatků. Analýza však ukázala, že nedostatky byly skutečně veliké,“ dodává předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice, a. s. Miroslav Petráň. 

Potíže uvnitř dostihového spolku vyvrcholily tento týden, kdy jeho vedení podalo na bývalou účetní trestní oznámení. „Pokud by tam nějaké nedostatky byly, tak se musí napravit,“ říká bývalá účetní dostihového spolku Hana Jarolímová.   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Tuto účetní dostihovému spolku doporučil předseda dozorčí rady Jiří Stříteský. I proto vedení spolku ze současné situace viní zároveň dozorčí radu. „Jedinou chybou, kterou dozorčí rada udělala, bylo to, že na řadu zjištěných nedostatků neupozorňovala písemně,“ hájí se Jiří Stříteský.   

Ze sporů a pochybení jsou překvapení i radní Pardubic, město totiž drží 51 % akcií dostihového spolku. Panují obavy, aby ho nezačali opouštět životně důležití sponzoři. „Naším prvotním zájmem je zachování Velké pardubické,“ zdůrazňuje pardubický primátor Jaroslav Deml.   

Problémy dostihového spolku proto řeší zvláštní pracovní skupina na pardubickém magistrátu.