Starostové žádají častější čištění říčních koryt

Jihlava - Koryta mnohých českých řek jsou zanesená a zarostlá. Starostové řady měst a obcí proto urgují Povodí Vltavy, aby čištění probíhalo častěji. Jedině tak se dá podle nich předejít lokálním záplavám. Jenže i Povodí Vltavy má omezený rozpočet a čištění koryt řek se podle důležitosti musí plánovat dopředu.

Když se rozvodnila Sázava v Ledči nad Sázavou, tak voda ničila soukromý i obecní majetek. Škody šly tehdy do milionů. V Havlíčkově Brodě zase poničila majetek lidí, kteří bydlí u řeky, řeka Sázava i Šlapanka. Zarostlé, zanesené a zúžené koryto řeky Sázavy přímo v Havlíčkově Brodě ohrožuje město i jeho majetek. Podle odhadů správce Povodí Vltavy se nečistilo desítky let. Teď na něj konečně došlo. „Město Havlíčkův Brod usilovalo o odbahnění toku Sázavy už dlouho. Především úsek řeky ve městě teď bude bezpečnější. Občas se stává, že hladina Sázavy stoupá,“ říká starosta města Jan Tecl. „Průběžně se snažíme plnit závěry povodňových prohlídek, aby průtoky byly zachovány,“ dodává Jan Klofáč z Povodí Vltavy v Havlíčkově Brodě.    

Problém je i v tom, že bahno je kontaminované. Proto ho nestačí jen odbagrovat a na polích zaorat, ale musí se vyvážet na skládku. „Je to sedm tisíc metrů krychlových nánosu, tedy dvanáct tisíc tun,“ upřesňuje Jan Klofáč.  

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Starostové měst, kterými protékají řeky, požadují častější čištění koryt. Podle nich by to vyřešilo nepříjemnosti na jaře, kdy odtává sníh, i v létě, kdy jsou přívalové deště. Jenže povodí má omezené finance. Loni putovalo ze státní pokladny na údržbu koryt v Povodí Vltavy padesát jedna milionů. Letos je v plánu uvolnit sedmdesát šest milionů. 

Na stůl ministerstva životního prostředí a taky Povodí Vltavy nyní míří petice za lepší zacházení s vodou. Ochranáři by chtěli více mokřadů a i zachování původních koryt potoků a řek.