Pražská ODS chce najít pozemek pro vysokoškolský kampus

Praha - Pražská ODS chce najít pozemek, na kterém by mohl vzniknout chybějící ústřední vysokoškolský kampus. Je to součástí jejího volebního programu pro oblast školství, vědy a výzkumu. V týmu odborníků pro tuto oblast bude kromě lídra jedné z kandidátek, lékaře Bohuslava Svobody, také například emeritní rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

Dalšími prioritami ODS bude zavedení systému podpory pro nadané studenty a podpora vědecko-výzkumných inkubátorů. ODS by také ráda připravila systém hodnocení úrovně škol. Občanští demokraté by rovněž chtěli, aby se děti učily angličtinu už v posledním roce mateřských škol a v první a druhé třídě základních škol.

Svoboda dnes podpořil plán zavedení školného. Podle něj si lidé neváží toho, co mají zdarma. „Zpoplatnění považuji za zásadní a správnou věc. Zároveň ale musíme hledat finanční prostředky pro nejnadanější děti,“ uvedl. Podle něj by měly na vzdělání dosáhnout i děti ze sociálně slabých rodin. Celý program chce ODS schválit 4. září. Podle Svobody musí být program nadstranický a smysluplný pro jakoukoliv pravicově orientovanou stranu.

Pražská ODS dnes začala představovat jednotlivé lídry a hlavní program pro podzimní volby do zastupitelstva hlavního města. V čele dalších šesti kandidátek ODS jsou někdejší hokejový brankář a manažer HC Sparta Praha Petr Bříza, hudebník a producent Jan Kalousek, předseda pražské ODS Boris Šťastný, náměstci primátora Rudolf Blažek a Pavel Klega a starosta Prahy 12 Petr Hána. Jméno kandidáta na pražského primátora chce strana zveřejnit až 28. září.