Zaplavené Hřensko má nový provizorní most

Hřensko – Armáda postavila v Ústeckém kraji další provizorní most, který pomůže lidem v zaplavené obci. V obtížném terénu v Hřensku se přípravy na přemostění řeky Kamenice protáhly na dva dny. Samotný most ženisté smontovali za dopoledne. Hřensko ho ale má zapůjčený jen na tři roky. Pro případ další podobné katastrofy se pak musí vrátit zpátky do skladů Státních hmotných rezerv.

Provizorní most pomůže hlavně lidem, kteří bydlí na kopcích nad Hřenskem a po zátopách se do sousedního Děčína dostávali po třicetikilometrové objížďce. V Hřensku musel být navíc netradičně postaven našikmo, aby byly dodrženy úhly nájezdu zejména pro autobusovou dopravu. „Mezi skalními masivy je málo místa, takže bylo nutno stavět tímto způsobem,“ uvedl Petr König ze 151. ženijního praporu Bechyně.

Nový stálý most přijde Hřensko na osm milionů korun, což je pro obec její celoroční rozpočet. Na rozdíl od jiných malých obcí ho ale platit nebude, protože k němu vede krajská silnice. „V tomhle případě musí penízky platit kraj,“ řekl ČT starosta Josef Černý (nez.). Sehnat peníze ale nebude lehké. Nejmenším obcím stát most z devadesáti procent zaplatil, krajům dá sotva polovinu. Podle hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové úřad peníze sehnat musí. Na poškozených silnicích ale možná zůstanou na čas díry.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)