Na Olomoucku policisté kontrolovali lékárničky

Olomouc - Olomoučtí policisté kontrolovali povinnou výbavu. Zajímali se hlavně o to, v jakém stavu mají řidiči lékárničku. Od prvního ledna příštího roku musí kromě obvazového a krycího materiálu obsahovat i kartu první pomoci, termofólii a resuscitační masku. Kromě kontroly lékárničky řidiči absolvovali také jakousi zkoušku, zda by uměli poskytnout první pomoc. Zdravotníci jim vysvětlovali, že se nesmí bát zasáhnout, v případě, že toho nejsou schopni, musí alespoň přivolat pomoc.

Na první pohled to byla klasická silniční kontrola. Policisté zastavili auto. Chtěli vidět doklady a řidič musel dýchnout. Mnohem víc pak ale hlídku i pracovnice Českého červeného kříže zajímala jeho lékárnička. „Opravdu jde o to, že je spíše jen upozorňujeme na to, že od 1.1. bude všechno jinak, dáváme jim ty karty a ukazujeme, jak vypadá resuscitační maska a termofólie,“ vysvětlila Jana Jurášová z týmu Pomáháme pomáhat.

Většina motoristů sice musela lékárničku z kufru doslova vydolovat, její obsah ale odpovídal předpisům. „Stává se občas, že něco řidiči nemají. Vesměs se jedná o prošlou dobu exspirace určitého obvazu, ale většinou jsou autolékárničky zcela v pořádku,“ potvrdil vedoucí oddělení dopravní policie Petr Franěc. O tom, že lékárničku musí před začátkem příštího roku doplnit, řada řidičů nevěděla. „V případě, že řidiči nebudou mít tuto povinnou výbavu, hrozí jim bloková pokuta až do výše dva tisíce korun,“ upozornil tiskový mluvčí Policie ČR Olomouc Michal Pižurin.

Řidiči si během kontroly také vyzkoušeli, jestli umí poskytnout první pomoc. „Při školení jsem nevěděl co a jak, jsem rád, že to tady probíhá, protože lidé by si to měli opakovat častěji. Ale v praxi už jsem věděl, jak se zachovat, i když to naštěstí nebyl tak těžký případ,“ říká jeden z kontrolovaných řidičů. „Na tom místě může zafungovat psychika, strach a podobně, takže i člověk, který umí, nemusí první pomoc poskytnout,“ myslí si Jana Jurášová z týmu Pomáháme pomáhat. Podle zdravotníků je přitom důležité, aby se lidé nebáli zasáhnout a přinejmenším zavolali lékařskou pomoc.

  • Kontrola lékárničky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1883/188213.jpg
  • Poskytování první pomoci „nanečisto“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1883/188215.jpg