Mostecká radnice prý byla o úniku čpavku informována pozdě

Most – Mostecká radnice není spokojená s tím, jak ji v pondělí informovala společnost Unipetrol o úniku čpavku ve svém areálu. Podle náměstkyně primátora Hany Jeníčkové město nejspíš příští týden svolá bezpečnostní radu, která se bude problémem zabývat. Prý to totiž není poprvé a špatné informace o haváriích v Unipetrolu nejsou žádnou výjimkou.

Vedení města se prý o úniku čpavku dozvědělo až s téměř hodinovým zpožděním. Podle Jeníčkové unikl čpavek v 7:54 ráno, ona se ale první informaci, že se něco děje, dozvěděla až kolem půl deváté od ředitele dopravního podniku, který jí volal, že museli zastavit dopravu mezi Mostem a Litvínovem. Primátor ani člověk, který má krizové situace na magistrátu na starosti, ale v tuto dobu ještě nic nevěděli. První informace z chemičky prý na město dorazila až v 8:41.

Podle dalšího náměstka primátora Luboše Pitína by ale město potřebovalo podrobnou informaci okamžitě – zvlášt když unikne nebezpečná látka. „Když se něco podobného stane v 7:54, město by informaci o tom mělo mít v 7:55,“ prohlásil Pitín. Nehody se prý samozřejmě stát mohou, protože v nich často hraje roli lidský faktor, nutná je proto dobrá komunikace.

Mluvčí Unipetrolu Blanka Růžičková ale jakékoliv nařčení o pozdním informování odmítla. O havárii prý bylo okamžitě informováno krajské operační středisko a poté hasiči z Mostu a Litvínova. V 8:15 podle ní informaci dostal dopravní podnik a v 8:31 radnice. Navíc prý byly informace, které společnost uvedla, nad rámec toho, co jí ukládají předpisy. Krátce po nehodě se prý společnost snažila zajistit hlavně bezpečí lidí a zlikvidovat únik, což se nakonec povedlo. Podle mluvčí je ale Unipetrol připraven diskutovat o tom, jak příště informovanost zlepšit.  

Podle předběžných údajů v areálu chemičky uniklo 100 až 300 litrů čpavku. Látka se nedostala mimo areál podniku, únik zlikvidovali hasiči. Za nehodu prý může zaměstnanec externí firmy.