Ostravská a novojičínská nemocnice hlásí stoprocentní nárůst dětských úrazů!

Nový Jičín, Ostrava - Stoprocentní nárůst těžkých úrazů dětí zaznamenali lékaři v novojičínské nemocnici. K většině z nich přitom vůbec nemuselo dojít. Nejčastějším úrazem bývá pád z kola bez přilby. Stejnou zkušenost mají i lékaři z kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě. Bez přílby jezdí podle lékařů hlavně náctiletí. Podle statistik dochází k největšímu počtu úrazů dětí právě v posledním prázdninovém týdnu.

Osmnáctiletá Karolina se v polovině týdne jela jen tak projet se sestrou na kole. Ani jedna neměla na hlavě přilbu. „Srazily jsme se a sestra měla úraz hlavy, přiletěl pro ni vrtulník. Je mi to líto, já jsem nechtěla, nevěděla jsem, jak se to stalo, opravdu je lepší brát si tu helmu,“ vzpomíná se slzami v očích na dramatický moment Karolina.

Desetiletý Vašek se zase pro změnu pokoušel zdolat švestku. „Já jsem vylezl na strom, úplně do koruny a potom jsem z něho spadl,“ říká poměrně vesele. Evidentně na něj nehoda nezapůsobila tak traumaticky jako třeba na Karolinu. Štěstí ale měli všichni tři - Vašek, Karolina i její sestra. Prázdninový úraz by neměl nechat trvalé následky ani na jednom z nich. Zatímco červenec byl podle primáře dětského oddělení novojičínské nemocnice Miroslava Kobzy relativně v normálu, srpen zaskočil i zkušené lékaře.

„Je to minimálně stoprocentní nárůst, během jednoho týdne se naše oddělení proměnilo doslova v dětskou traumatologii,“ potvrdil primář Miroslav Kobza. Mnohem častěji než v minulosti děti končí s těžkou zlomeninou na operačním sále. „Děti bohužel přestávají používat ochranné přílby, čímž bych chtěl apelovat na to, aby bez nich nevyjížděly. Při jízdě na kole také přibývá úrazů sleziny,“ dodal primář ostravské Kliniky dětského lékařství Bořek Trávníček.

  • Karolina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188468.jpg
  • Vašek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188469.jpg