Odbahnění táborského Jordánu stále stojí

Tábor – Obnova táborské vodní nádrže Jordán zatím nemůže začít. Výběrové řízení na zhotovitele má sice vítěze, ale také mnoho odpůrců. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už prověřuje podněty tří z nich. A přímo s návrhem na zahájení správního řízení se na něj může obrátit ještě několik neúspěšných účastníků tendru.

Na výstavbu spodní výpusti a odbahnění nádrže město získalo evropskou dotaci vyšší než 400 milionů korun. Z devíti přihlášených účastníků výběrového řízení radnice pět vyřadila, všichni na úřad města poslali proti vyřazení námitku. Radnice však jejich námitky neuznala. „Jednalo se o vážné závady zejména v harmonogramu prací, v jednom případě se jednalo o mimořádně nízkou cenu,“ vysvětlil důvody Karel Hotový z odboru investic a strukturálních fondů táborské radnice.

Nikdo z nich se zatím na antimonopolní úřad s návrhem na zahájení správního řízení neobrátil, přesto se úřad soutěží na obnovu Jordánu zabývá. Důvodem jsou hned tři jiné podněty, jeden z nich podalo politické hnutí Tábor 2020. „Nesouhlasíme s vyřazením nejnižší nabídky z důvodu podání mimořádně nízké nabídkové ceny,“ vysvětlil zástupce hnutí Radoslav Kacerovský. Rozdíl cen mezi nejnižší nabídkou a tou, která vyhrála, je totiž 100 milionů korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Pokud ÚOHS získá podezření, že došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách, může zahájit správní řízení. Pokud by se na úřad obrátil někdo z těch, jejichž námitku zamítla radnice, zahájil by správní řízení automaticky. Lhůta pro odvolání posledního z nich končí za týden. Přes nespokojenost odpůrců každopádně zatím výsledek výběrového řízení platí. Samotná obnova nádrže ale až do rozhodnutí antimonopolního úřadu začít nemůže.