Na Šumavě zpřístupnili poslední nouzové nocoviště

Šumava – Zpřístupněné nocoviště je již sedmé v pořadí a nachází se uprostřed lesů pod Plešným jezerem. Má rozlohu 125 metrů čtverečních a lidem umožňuje poprvé v historii legálně a zdarma přespat v této části národního parku. Projekt má ale i odpůrce, kteří se obávají početných organizovaných výprav do divočiny.

Kolem nocoviště je dřevěné hrazení, záchod maskuje přístřešek a uvnitř leží vrstva jehličí. Přespat tady může 15 turistů, dnes se sem chystají první. Lidé si tady sice mohou postavit stan, ale nesmí rozdělávat oheň, dělat hluk a všechno, co přinesou, si musí odnést. Zdržet se mohou pouze jednu noc.

Ředitel Správy NP Šumava František Krejčí informoval, že park se nechal inspirovat severskými státy, konkrétně Švédskem a Finskem. Strážci parku vytyčili v okolí asi sto kilometrů dlouhé páteřní šumavské trasy už sedm nouzových nocovišť. V každém přespí měsíčně několik stovek turistů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Dodržování pravidel denně kontrolují strážci. Pokutu zatím vyměřit nemuseli, jak potvrdil referent informační a strážní služby Petr Šrail. Tábořit se v Česku obecně nesmí ve všech chráněných územích. Výhrady k šumavskému projektu mají někteří ekologičtí aktivisté. Starostové navíc nechtějí, aby taková místa vznikala v blízkosti obcí.

Podle strážců jsou obavy zbytečné. Nocoviště pod Plešným jezerem je poslední, žádné další správci parku zpřístupnit nehodlají.