Na Pardubicku přibývá pacientů nakažených od klíštěte

Pardubicko – U deseti pacientů nakažených od klíštěte už lékaři na Pardubicku diagnostikovali nebezpečnou encefalitidu a v sedmdesáti případech lymskou boreliózu. Přestože proti encefalitidě chrání očkování, zájem o něj je minimální. Hygienici nabádají k opatrnosti nejen v lesích, ale i v parcích ve městě.

Zuzana Hálová se od klíštěte nakazila zřejmě na chalupě. K lékaři přišla včas a silná antibiotika v jejím případě úspěšně zabrala. Neléčené onemocnění ale může pro pacienta znamenat celoživotní problémy. Primář infekčního oddělení pardubické nemocnice František Sedláček upozorňuje zejména na závažnější postižení kloubů nebo mozku.

V pardubické nemocnici léčí pacienty s boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Očkování lékaři doporučují hlavně dospělým, protože u nich má onemocnění komplikovanější průběh, jak vysvětlila Inna Valentová z Krajské hygienické stanice Pardubice. Přesto o vakcínu není velký zájem.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Očkovat se musí třikrát a pro většinu lidí je rozhodující cena. Mluvčí nemocnice Alice Štrajtová Štefková upřesnila, že ta dosahuje zhruba 500–600 korun. „Například v Rakousku je očkováno 80 procent obyvatelstva, u nás kolem 16 procent,“ nechal se slyšet František Sedláček. Paradoxně největší výskyt klíšťových onemocnění hygienici evidují v Pardubickém kraji.