V Jeseníku otevírají nový balneopark

Jeseník - Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku se vrací k tradici svého zakladatele. Nad sanatoriem totiž vyrostl unikátní balneopark. Léčebné účinky studené vody a čerstvého vzduchu mohou využívat nejenom pacienti. „Když vystoupíte ze studené vody, cítíte se o 10 let mladší. Působí to dobře, třeba když hrajete tenis. Vyběhnete do vody, projdete se v ní a můžete jít znova,“ tvrdí návštěvníci balneoparku.

Vincenc Priessnitz se díky působení vody vyléčil z vážného úrazu. Teď mají tuto možnost i návštěvníci Jeseníku. Ve svahu nad Priessnitzovým sanatoriem je vytvořeno hned několik přírodních koupališť. Voda v nich má teplotu pouze 6–10 stupňů.

Návštěvníci si mohou do studené vody namáčet ruce, nohy, ale i celé tělo. Lékaři doporučují pobývat v jednom koupališti asi 2 až 3 minuty. Přírodní venkovní koupele léčí poúrazové stavy, poruchy prokrvení končetin, ale i centrálního nervového systému, duševní nemoci nebo poruchy imunity.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

„V místě aplikace dojde k výraznému překrvení, které právě vede k tomu, že se do té oblasti přivádí více kyslíku a odvádí se více patologických látek,“ vysvětluje vedoucí lékař lázní Jaroslav Novotný. Podle něj představuje balneopark světové unikum. Podobné zařízení mají pouze v lázních Werishoven v Německu, kde působil Priessnitzův žák Sebastian Kneipp. Oficiální otevření balneoparku naplánovalo vedení lázní na čtvrtek 26. srpna ve 14 hodin.