Liběchovské tůně ohrožují okolní obce?

Praha - Patnáct let buduje Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko tůně kolem potoka Liběchovky na Mělnicku. Mimo jiné mají sloužit i jako částečná protipovodňová ochrana. Starostové přilehlých obcí si ale stěžují, víc by jim pomohlo vyčištění koryta potoka. Zhruba před týdnem totiž voda zaplavila zahrady a sklepy několika domů v Medonosech.

Tůně v přírodní rezervaci Liběchovky k životu potřebují ohrožené druhy obojživelníků, například skokani, ropuchy nebo čolci. Tůně také fungují jako houba, zadržují vodu i bahno při silných deštích, když je sucho, pomalu ji pouští zase zpět. „Kdyby tady nebyly ty tůně, tak voda samozřejmě pokračuje do koryta Liběchovky a průtok korytem by byl daleko větší,“ vysvětluje funkci tůní zástupce vedoucího CHKO Kokořínsko Michal Smrž. 

Letos poprvé ale při přívalových deštích ani mokřady nezabránily zatopení několika zahrad a sklepů. Starostové tvrdí, že na vině je právě zanesené koryto Liběchovky. „V některých úsecích potoka vůbec neteče voda, jak je koryto zarostlé,“ uvádí starostka obce Medonosy Anneliese Beníšková. „S tím korytem je potřeba něco dělat a ty segmenty, které jsou zanesené do koryta, je potřeba odstranit,“ dodává starosta obce Tupadly Jiří Honzík. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Starostka Medonos se proto obrátila na správce Liběchovky, kterým je Povodí Ohře. To ale tvrdí, že potok nečistilo z několika důvodů - koryto je přírodní a prochází chráněným územím. „Chtěli jsme tam dělat nějaké zásahy, ty se však nepovedly s ohledem na postoj ochranářů přírody,“ přiznává Martin Cidlinský z Povodí Ohře.  

Správa CHKO se ale brání, že v poslední době s ní čištění potoka nikdo nekonzultoval. „Toto území je chráněno podle evropské legislativy, takže určité omezující podmínky tady budou, ale v podstatě nelze říci, že to koryto nejde udržovat,“ tvrdí vedoucí Správy CHKO Kokořínsko Ladislav Pořízek. 

Řešení si starostové slibují od místního šetření, na které svolali i zástupce Povodí Ohře a chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Setkat by se měli příští týden.