Na Orlickoústecku probíhá tradiční poznávací tábor

Pastviny - K Pastvinské přehradě na Orlickoústecku přijelo na prázdniny 45 dětí z Ruska a Ukrajiny. Jejich rodiče a prarodiče jsou původem Češi. Poznávací tábor pro školáky už tradičně připravila Česko-ruská společnost. Pobyt dětí finančně podporuje ministerstvo zahraničí. Katja, Julja a Anja na tábor přijely z vesnice Kirillovka. Přestože bydlí a studují v Rusku, o české historii a tradicích toho vědí hodně. „Já mám české kořeny, moje maminka a dědeček jsou Čechy,“ říká Julja. „Učíme se tady český jazyk, zpíváme písničky, koukáme na kino,“ dodává Anja.

Na poznávacím táboře se ruské děti spolu s ukrajinskými věnují české kultuře a historii. Nejenom během přednášek a soutěží, ale hlavně cestováním po zajímavých památkách. „Snažíme se, aby poznaly život ve městech, ale i hrady, zámky, hlavní město Prahu a církevní památky,“ tvrdí Milan Bouška z Česko-ruské společnosti. „Třeba se jim zlepší český jazyk a poznají více historii,“ doufá vedoucí ukrajinských dětí Raisa Kraličková.

V Rusku i na Ukrajině se českým zvykům věnují krajanské spolky. „Slavíme české svátky. Učíme děti dělat koblihy, knedlíky či štrůdl,“ popisuje vedoucí ruských dětí Svetlana Vinogradová.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na tábor dává peníze české ministerstvo zahraničí, přispívá kraj a sponzoři. I tak si letos děti musely cestu na Pastviny platit samy. „Má to i negativní dopad, že děti z těch nejpotřebnějších rodin na tábor prostředky nemají,“ líčí Bouška. Organizátoři tábora navazují na tradici. V minulých letech zajišťovali v rámci ozdravného pobytu i program pro děti z černobylské oblasti.