Do Kutné Hory zavítala veteránská rallye

Praha - Stovky příznivců historických aut se tento víkend sjely do Kutné Hory. Konal se tam totiž druhý ročník rallye veteránů. Mezinárodní závod do vrchu Kaňk navazuje na dlouholetou tradici silničních závodů, které se v Kutné Hoře konaly už od roku 1948. Každý rok tak mají milovníci automobilových veteránů možnost vidět značky, které brázdily české silnice před desítkami let.

Na start rallye přijelo celkem čtyřicet historických aut. Nejstarší bylo z roku 1909 a nejmladší mělo rok výroby 1940. Mezi soutěžícími auty byly například Austin Seven Sports, Chevrolet AC nebo třeba legendární Ford T. „Já teď sedím ve Škodě Popular Roadster 1939,“ prozrazuje závodník Vladimír Kudrna. „Toto auto je Aero 30 Sport, ročník 1935, má přední náhon, to byla v těch letech rarita,“ dodává další závodník Karel Friedrich.  

Všichni projeli 2,5kilometrovou trasu z kutnohorského autobusového nádraží až na vrch Kaňk. Rychlost ale nebyla tím rozhodujícím kritériem. „V našem závodě se jezdí tzv. srovnávací jízda, takže se nejezdí na rychlost, ale závodníci musí ujet všechna čtyři kola závodu ve stejném čase,“ vysvětluje pravidla rallye ředitelka závodu Mariana Tarčáníková. 

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Soutěžilo se i v jiných disciplínách. Diváci vybírali nejkrásnějšího veterána nebo posádku s nejlepším dobovým kostýmem. Po poledni se veteráni vydali na spanilou jízdu až na zámek Žleby. V neděli je čeká ještě třetí a čtvrté kolo závodu.