U Rajhradu zuřila bitva, Švédi se do Brna zase nedostali

Rajhrad (Brněnsko) – Rajhrad u Brna ožil bitvou, která diváky vrátila v čase do třicetileté války. V roce 1645 oblehlo švédské vojsko Brno a po několika měsících se pokusilo město dobýt – neúspěšně. Po dlouhém obléhání a zuřivém boji už švédští vojáci neměli dost sil k útoku na Vídeň – třicetiletá válka se chýlila ke konci. Na louce u rajhradského kláštera připomněli dobové události figuranti švédských i habsburských vojáků.

Šermířský klub Asmodeus zorganizoval historicky věrohodnou podívanou - nechyběly kordy, pušky ani děla. „Je tady zhruba 300 účinkujících, máme mušketýry, pikenýry, dělostřelce. Součástí armád byly i markytánky, které pomáhaly vojákům,“ přiblížil Josef Dvořáček, člen skupiny Asmodeus. Bojovníci i letos měli od dobově oblečených žen všechen komfort – přesně jako během třicetileté války.

Klub šermířů začal pořádat polní bitvu před osmi lety. U diváků se hned setkala s úspěchem, který neslábne. „Velmi pěkné, myslím, že je to povedené – i počasí vyšlo,“ chválila letošní ročník jedna z návštěvnic, ačkoli se ozývaly hlasy, podle kterých chyběl divákům úvod do historických reálií.

Vedle samotných bojů mohli lidé vidět také ukázky trestání neposlušných vojáků a dezertérů.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)