Lidská solidarita pomáhá překonat povodňový stres

Ostrava – Dvě rodiny z Rožnova pod Radhoštěm se rozhodly pomoci lidem z Čech, kteří byli postiženi. Zorganizovaly pro ně rekreační pobyt v Beskydech. Do hor tak přijely manželky některých hasičů z Frýdlantu a okolí i se svými dětmi. Na místě je čekal zajímavý program a krásné prostředí Beskyd.

Načerpat nové, především psychické síly přijela do Beskyd také Michaela Stiborová s tříletým synem Adamem. Manžel je hasič a dodnes bojuje s následky letošních povodní ve Frýdlantu a okolí. „Je tady jiný svět, než panuje v současné době ve Frýdlantu, a strašně moc děkujeme za tuto možnost. Zařizovala to zdejší nadace a je to od ní velmi krásné a solidární,“ říká Michaela Stiborová.

Z obce Krásný Les přijela do Rožnova pod Radhoštěm i Hana Sochová s malou Eliškou. Také její manžel je hasič, ten pomáhal nejenom ostatním lidem, ale s vodou bojoval i doma. „Vodu jsme měli ve sklepě. Byl to pro nás šok, pocit bezmoci. Voda se hrne a nedá se s tím nic dělat. Ani jsme nestačili odnést věci,“ popisuje své zážitky s velkou vodou Hana Sochová. 

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Celkem přijelo z Čech osm manželek hasičů a dvanáct dětí. Dopravu, ubytování a také program jim zajišťují dvě rodiny z Rožnova pod Radhoštěm. „Ta myšlenka přišla, když jsem sledovala zprávy v televizi. My sami jsme měli v roce 1997 také vodu v domě, takže víme, co to je. Známe tu paniku a hrůzu,“ uvádí obyvatelka Rožnova pod Radhoštěm Kateřina Maléřová. „Máme s manželem nadaci, která se věnuje a pomáhá dětem. Realizujeme spoustu akcí na Rožnovsku. Jenom jsme nechtěli posílat finanční prostředky na nějaký účet. Chtěli jsme realizovat konkrétní akci,“ dodává její sousedka Alena Hradilová.   

Zpátky do Čech se maminky s dětmi vrací ve středu.