Rath viní berounskou nemocnici z porušení privatizační smlouvy

Praha - Oblastní nemocnice v Kladně zvažuje podání žaloby na soukromou berounskou nemocnici kvůli údajnému porušení podmínek privatizační smlouvy. Hejtman Středočeského kraje David Rath dnes novinářům řekl, že nemocnice v Berouně přestala provozovat některé nelukrativní obory, jako třeba porodnicko-gynekologické oddělení. Nemocnice ale tvrdí - zrušení dvou oddělení doporučilo ministerstvo zdravotnictví. I proto teď krajská opozice považuje celou kauzu za uměle vytvořenou.

Nový vlastník se podle privatizační smlouvy zavázal udržet všechny obory, které v nemocnici byly v době, kdy ji koupil, tvrdí Rath. Jenže vedení kraje už neuvádí, že zrušení oddělení doporučilo nemocnici ministerstvo zdravotnictví, a to už před privatizací nemocnice. Berounská nemocnice navíc tvrdí, že ne vše, co uvádí hejtman, bylo zrušeno.

Doporučení ministerstva zdravotnictví ke zrušení oddělení ale není pro kladenskou nemocnici dostatečný argument a na pokutě trvá. Kladenská nemocnice, kterou vlastní kraj, bude po berounském zařízení požadovat finanční částku, za niž bude moci služby v Kladně rozšířit. Pokud to berounské zařízení odmítne, bude se věc řešit u soudu, dodal hejtman.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle slov Rathova náměstka pro zdravotnictví Zdeňka Seidla (ČSSD) nejde prvotně o vyvolání soudního sporu, ale především o snahu se s berounskou nemocnicí dohodnout. Její postup považuje za nebezpečný precedent.

Nicméně berounská nemocnice a středočeská opozice nechápou, proč pokuta přišla až  teď - od zrušení oddělení uplynuly už dva roky. Hejtman k tomu dodal, že ke stanovení pokuty potřebovalo krajské zařízení čas.