Most v Bohumíně možná nakonec přece jen bude

Bohumín - Bohumínu svitla naděje na dostavbu mostu. Stop jí vystavilo ministerstvo dopravy, které chce šetřit. Teď připustilo, že se možnou změnou jeho šéf Vít Bárta intenzivně zabývá. Petici za dostavbu mostu podepsalo v Bohumíně už osm tisíc lidí. Nový most by měl být hotový příští rok v červenci, zda tomu tak skutečně bude, se obyvatelé dozvědí přímo od ministra Víta Bárty možná už za pár dnů.

Na obrázku si můžete prohlédnout most, který má spojit centrum Bohumína s jeho čtvrtí Skřečoň. Leží navíc na hlavním tahu na Karvinou. Pro obyvatele Bohumína je to ale v tuto chvíli fata morgana. Pokud ministr dopravy nezmění své rozhodnutí, zbude ve městě z nového mostu jen torzo, možná i na dlouhou řadu let. Most lidem chybí proto, že musejí jezdit oklikou, ale i proto, že přímo městem teď projíždí mnohem více kamionů.

Bohumínské „NE“ bylo možná dobře slyšet až v Praze. Ministerstvo dopravy teď totiž připustilo, že hledá řešení. „Ta situace je taková, že se pan ministr velmi intenzivně zabývá tímto problémem. Tento pátek se chystá na návštěvu regionu, ale v tuto chvíli ještě není možné říct, jak bude řešení vypadat,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Starosta Bohumína Petr Vícha souhlasí s úsporami. Připouští, že by se na pozdější dobu mohly odložit některé části stavby, jako jsou například protihlukové bariéry. Podle jeho názoru by ale stát měl co nejdříve dostavět most tak, aby po něm zase mohla jezdit auta. „Jen doufám, že argumenty a výpočty, že zakonzervování mostu by bylo dražší než jeho dostavba, pana ministra přesvědčí,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha.