Pod strakonickým náměstím byla objevena středověká brána

Strakonice – Archeologové objevili ve Strakonicích části městské brány ze 16. století. Kamenná, přes deset metrů vysoká stavba byla původně součástí hradeb. Musela ale ustoupit rozvoji města. Nadzemní konstrukce zbourali místní na konci 18. století. Radnice mluví o objevu století, základy brány ale odkryté nenechá. Skončí opět pod zemí.

Kamennou konstrukci archeologové objevili v hloubce zhruba 40 centimetrů pod povrchem náměstí. Zástupce archeologické společnosti Jiří Valkony prozradil, že šířka brány činí 12 metrů. Historici o bráně věděli ze starých map, její místo ale museli zaměřit pomocí moderní techniky. V jakém bude stavu, si netroufali odhadnout.

Kamenné prvky jsou zachovalé, před poškozením těžkou dopravou je chránily nánosy hlíny. Základy brány brigádníci postupně očistili. Archeolog z Muzea středního Pootaví Eduard Červenka dodal, že městské opevnění bylo postaveno kolem roku 1530. Brána tady podle historických pramenů stála ještě v roce 1750, pak její část místní rozebrali, odstranili i kus hradeb.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Základy se staly pro turisty atrakcí, přicházejí si je vyfotografovat. Radnice teď celou plochu náměstí upravuje, s vybudováním skleněného krytu nad torzem brány nepočítá. Archeologové budou na strakonickém náměstí pracovat ještě tři dny. Pak základy brány opět zasypou.