Starostové jednají o výstavbě povodňových domků

Bílý Kostel nad Nisou - Do výčtu povodňových škod v Libereckém kraji patří i 40 domů, které buď úplně zmizely, spadly, nebo je čeká nařízená demolice. Někteří jejich obyvatelé sice dostali náhradní byty, ale většina z těchto lidí dál přespává u příbuzných. Starostové postižených obcí proto teď jednají o možné výstavbě tzv. povodňových domků, kterou by zaplatil stát. Domky by měly být 20 let majetkem obce a lidé by v nich měli být nájemníky. Nemusí to být ani povodňové domky, ale dům s povodňovými byty. Hlavně pro starší obyvatele by to nakonec mohlo být i lepší řešení.

Jedním z nich je i David Šída z Bílého Kostela nad Nisou, který zachránil jen dva psy a doklady. Do jeho domu narazil statný buk, který přinesla voda, a celý ho pobořil. Teď ho čeká demolice. Pan Šída nyní bydlí u příbuzných. 

Ministerstvo pro místní rozvoj vyčlenilo na okamžitou pomoc postiženým povodněmi sto sedm milionů korun. Lidem z ní přispěje například na vybavení domácnosti, obcím na stavbu povodňových domků. Podle rychlosti i rozsahu stavby lze získat až milion sto padesát tisíc. Nicméně podle starostů je termín půl roku přímo šibeniční, a to zejména proto, že se blíží zimní měsíce. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo radí stavět například dřevostavby, které lze postavit do půl roku. Nemělo by se ale už stavět tam, kde domy spadly. To podle mluvčího ministerstva hlídá místní stavební úřad a vodoprávní úřad. Rozhodnutí, kolik povodňových domků stavět a kde, padne v Bílém Kostele v září.

V Chrastavě již zbourali osm domů a dva ještě bourat budou. Navíc jen podle odhau o své bydlení přišlo 25 možná až 30 lidí. Hrádku nad Nisou zase radnice lidem přidělila náhradní byty nebo jim sehnala nájemní bydlení u soukromníků. Komplexní čísla slibuje krizový štáb sdělit 1. září.