Loďaři vedou spor o přístaviště Na Františku

Praha - Spor pražských loďařů se správcem vltavských náplavek o užívání kotviště graduje. Společnost Pražská servisní odstřihla majitelům a provozovatelům lodí přívody vody a elektřiny, protože od března neplatí nájem. Ti ale v přístavišti Na Františku dál zůstávají. Tvrdí, že chtějí platit, ale přiměřené nájemné. Pražská servisní podle nich z nábřeží udělala nejdražší ulici metropole.

Loďařům z přístaviště Na Františku se nepodařilo dohodnout se správcem náplavek firmou Pražská servisní na snížení nájmu. Ta je odsud vyhazuje, protože jí už pět měsíců neplatí. Loďaři jsou nyní odpojeni od elektřiny a vody. „My spravujeme pouze pět kilometrů břehů Vltavy. Loďaři, kteří tam nechtějí být, si mohou pronajmout kterékoli další místo, sice méně lukrativní, ale s nižšími náklady,“ říká mediální zástupce firmy Pražská servisní Vladimír Bystrov. 

Provozovatelé parníků tvrdí, že se bez přívodu vody i elektřiny obejdou, použijí vlastní zdroje a kotviště prý neopustí. Nájem chtějí platit, ale ne vyšší, než jaký je na Václavském náměstí nebo na Příkopech. Vždyť jen za dvě stě dvacet metrů nábřeží loni Pražské servisní zaplatili dva miliony čtyři sta tisíc korun, tedy stejnou částku, kterou ona ročně odvádí hlavnímu městu, ovšem za správu pěti kilometrů náplavek. „Myslím si, že bychom měli platit přímo pražskému magistrátu, a ne mezičlánku, tedy firmě Pražská servisní,“ argumentuje provozovatel parníku Jiří Havránek. „Provozovatelé platí daleko více Pražské servisní než Pražská servisní magistrátu. Bylo by lepší mít znovu nájemní smlouvy přímo s provozovateli,“ domnívá se zastupitelka hl. m. Prahy Markéta Reedová.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Pražská servisní však veškerou kritiku odmítá. „Čistý nájem se skutečně odvádí ve výši zhruba dva a půl milionu korun, ale dalších šest milionů korun ročně je spojeno s údržbou, provozem,“ hájí postup firmy Vladimír Bystrov. 

Vedení města ani Technická správa komunikací, která náplavky Pražské servisní v roce 2006 pronajala, smlouvu vypovědět nehodlá. „Máme stále platnou smlouvu s Pražskou servisní, která je z obou stran plněna,“ uvádí mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.   

Opoziční zastupitelé se domnívají, že dokud město neprověří nájemní smlouvu na náplavky na pravém břehu Vltavy, Technická správa komunikací by neměla vypisovat výběrové řízení ani na správce kotviště na Kampě, o které Pražská servisní usiluje.