Mladí lékaři utíkají z Moravy do zahraničí

Ostrava/Olomouc - Z nemocnic v Moravskoslezském kraji začínají odcházet mladí lékaři. Ti zatím výpovědi nepodávají hromadně, ale odchody jsou stále častější. Důvodem jsou obvykle nízké platy a složitý přístup k dalším atestacím. Podle námi oslovených ředitelů nemocnic na Moravě může masivní odchod mladých lékařů do zahraničí provoz nemocnic výrazně zkomplikovat. Nový ministr zdravotnictví Leoš Heger ale tvrdí, že systém vzdělávání změní a mladí lékaři pak nebudou mít k odchodu do zahraničí tolik důvodů.

Michal Chmelík promoval před dvěma lety. Momentálně pracuje na interně v soukromé nemocnici. Se svým platem je ale nespokojený. I proto odchází do Německa. „Plat je tam skutečně řádově vyšší, často absolventům nabízejí vlastně nástupní platy přes čtyři tisíce euro a lidem, kteří mají praxi, ještě vyšší,“ říká. „Ty důvody jsou jednak finanční a jednak se týkají organizačního zajištění jejich následného postgraduálního vzdělávání,“ myslí si primář interního oddělení Vítkovické nemocnice Dušan Kučera.

A právě získání dalších atestací potřebných nejen pro vyšší platové zařazení mladí lékaři kritizují. „U nás většinou se to řeší tak, že lékaři, kteří tu dlouhodobou specializační přípravu absolvují, si musí buď náhrady hradit sami, nebo se musí upisovat špitálu,“ vysvětluje Dušan Kučera. „Od kolegů, kteří tam odešli, jsem slyšel, že ten systém vzdělávání je mnohem snazší, že atestace se dá docílit dříve a rychleji než v českých podmínkách,“ potvrzuje Michal Chmelík. Ministr zdravotnictví slibuje, že se to po úpravě vzdělávacího systému zlepší.

Problémy s nedostatkem lékařů řeší také největší nefakultní nemocnice v České republice – Městská nemocnice Ostrava. „Jsou obory, které jsou víceméně nezajímavé i pro absolventy lékařských fakult. Například na obor neurologie se nám nepřihlásil žádný zájemce,“ tvrdí personální náměstkyně ostravské nemocnice Jana Ašerová. A chirurgové zase chybí v olomoucké fakultní nemocnici. „Určitě v tuto chvíli nemůžu říct, že by za branami nemocnice stály desítky lékařů, kteří by chtěli tady nastoupit a pracovat,“ potvrdil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Maráček. „Olomoucký kraj se potýká také s nedostatkem lékařů, kteří by měli sloužit lékařskou službu první pomoci,“ dodala Eva Štefková z odboru zdravotnictví.

  • Mladý lékař Michal Chmelík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1893/189294.jpg
  • Lékaři při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1893/189295.jpg