Zloděj elektřiny ohrozil i lidi

Cheb - Technici společnosti ČEZ a policie řeší ve Chvoječné u Chebu krádež elektřiny, která mohla mít i tragické následky. Při pokusu napojit se provizorním svodem na vedení způsobil totiž zloděj zkrat. Jiskřící dráty se přepálily a spadly přes cestu, kudy chodí lidé a jezdí auta. Tím byla vážně ohrožena jejich bezpečnost.

Václav Malčánek říká, že na nelegální připojování svého souseda upozorňuje policii a energetiky už dva roky. Nyní má z toho sám škodu. Zkrat v hlavním vedení mu poškodil svářečku. „Když volám policisty, tak přijedou, odpojí ho a zase odjedou. A on to znovu zapojí. Teď se vedení přepálilo a spadlo na zem. Tady běhají děti a může je to ohrozit,“ zlobí se Václav Malčánek. „Když někdo sahá do distribuční sítě, tak vždy hrozí nebezpečí. V tomto případě to ohrožovalo i okolí. Celkově jsou tam čtyři případy krádeže elektřiny v celkové škodě kolem tří set třiceti tisíc korun,“ uvádí mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

V jednom případě je na náhradu nelegálního odběru vystaven exekuční příkaz. V dalším je podáno trestní oznámení. Policii se dlouhodobě majitele nedaří zastihnout doma. V domě se zdržuje jenom jeho družka. Policejní mluvčí uvedla, že podobné případy se nemusí pokaždé řešit jako krádež, ale také jako obecné ohrožení. „Pokud by se jednalo o obecné ohrožení, je zde výše trestu odnětí svobody až osm let,“ upozorňuje mluvčí karlovarské policie Andrea Pomíchalová.  

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Podle informace energetiků jsou krádeže elektřiny z rozvodné sítě poměrně časté. Ročně zaznamenávají v České republice na tři tisíce případů se škodou sto milionů korun. K nejcitelnějším patří odběry do ilegálních velkopěstíren marihuany. V těchto případech je ale připojení vcelku odborně udělané. Vedle toho, z hlediska bezpečnosti rizikovější, jsou takzvané maloodběry.