Muž má zakázán pobyt ve Znojmě, už třikrát to porušil

Znojmo - Policie ve Znojmě řeší neobvyklý případ. V její cele skončil muž, který má od soudu zakázáno do města vkročit. Před lety totiž na ulici přepadl dvojici chodců a soud mu kromě vězení zakázal pobyt ve Znojmě. Muž si z toho ale zřejmě nic nedělá, už třikrát zákaz porušil a teď mu hrozí, že proto skončí za mřížemi.

Jednou v březnu a dvakrát minulý týden. Třiapadesátiletý muž ze Znojemska se do svého okresního města vydal letos už třikrát. Od soudu to přitom má zakázáno až do roku 2012. Při poslední kontrole v parku v centru města navíc nadýchal 1,79 ‰ alkoholu. Okamžitě proto putoval do policejní cely. Podle mluvčí znojemské policie Lenky Drahokoupilové byl muž odsouzen za loupežné přepadení v roce 2003, soud mu uložil trest 5 let nepodmíněně a k tomu zákaz pobytu ve městě Znojmě.

Vypovězení za hradby města se používalo už ve středověku. Dnes můžou soudy uložit zákaz pobytu v určitých oblastech na 1 až 10 let, kdykoliv někoho posílají do vězení. V praxi to ale příliš často nedělají. Novodobé vypovězení za pomyslné hradby města se pak odsouzeným zapíše do občanského průkazu. Podobný trest si například nedávno vyslechli pravicoví extremisté, účastníci loňských oslav 1. máje v Brně nebo fotbaloví hooligans. I když ti mívají zakázaný jenom vstup na určité fotbalové stadiony. Muže ze Znojemska teď policie stíhá na svobodě. Za opakované porušení zákazu mu hrozí až tři roky vězení.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)