V Sadské už děti chodí do školy, učí se anglicky

Sadská – Zatímco většina dětí užívá poslední dny prázdnin, na základní škole v Sadské na Nymbursku se už učí. Hodiny angličtiny s rodilým mluvčím tam navštěvuje dobrovolně téměř 80 dětí. Vedení školy prázdninovou výuku zavedlo jen na zkoušku v rámci projektu Angličtiny se nebojíme. Tak velký zájem žáků ale nečekalo.

„Prázdniny jsem prožívala většinou někde u vody nebo mezi kamarády. To, že oni je chtějí strávit ve škole a v lavicích, nás velmi překvapilo,“ říká ředitelka ZŠ Sadská Blanka Žánová. Rozdíl proti běžné výuce tu ale je, nepíší se testy. Anglický lektor navíc děti učí hlavně hrou, konverzací a prací v týmu. Ke slovu se dostane každý, 80 žáků se rozdělilo do 4 skupin.

„Nejdůležitější je, aby se děti přestaly bát mluvit. Nevadí, že dělají chyby, ty se dají opravit později. Důležité je, aby mluvily plynule,“ nechal se slyšet lektor Akiva Zasman. Škola hodlá s projektem pokračovat v následujících třech letech. Blanka Žánová upřesnila, že žáci budou mít možnost komunikovat se zahraničím prostřednictvím webkamer v jazykových učebnách a setkávat se s žáky ostatních škol při výuce angličtiny.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Motivací k učení má být pro děti i to, že je nebudou známkovat učitelé. Ti dali žákům možnost vymyslet si vlastní hodnotící systém. Třicet nejlepších žáků se v roce 2012 za odměnu podívá do Velké Británie.