KRNAP obnovuje horské chodníky

Hradec Králové - Správa Krkonošského národního parku opraví desítky vysokohorských chodníků. Získala na to dotaci z Evropské unie. Půjde přitom výhradně o ruční práci, takzvané štětování, při kterém se kameny pokládají vedle sebe nastojato. Takto opravené chodníky daleko lépe odolávají nepříznivému počasí a erozní činnosti.

Štětování je sice velmi pracné, ale podle krkonošských ochranářů tak vznikají skutečně kvalitní cesty. Vydržet bez oprav by měly desítky let. „Například velké přívalové deště, které jsou tady velmi časté, standardně opravenou cestu poměrně brzy rozruší. Štětování je zárukou toho, že ta cesta vydrží,“ vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Štětované cesty lidé v Krkonoších už v minulosti stavěli, pak se od této metody nadlouho upustilo a teď se k ní ochranáři vracejí. Na stavbě se používají výhradně původní kameny. „Do jisté míry se to dá přirovnat ke stavbě zdi, ale naležato,“ říká Radek Drahný. „Jde se mi po té cestě celkem dobře, nejsou zde velké kameny,“ libuje si turista Jiří Dostálek. „Na nohy a kotníky je to bezvadné,“ dodává turistka Hedvika Vojtíšková.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Opravy cest budou stát přes padesát milionů korun. Aktuálně se pracuje mezi Svorovou horou a Sněžkou ve výšce až tisíc čtyři sta metrů nad mořem. „Denně děláme asi deset až patnáct metrů. Udělali jsme asi dvě stě metrů a zbývá nám dodělat čtyři sta padesát metrů,“ uvádí spolumajitel stavební firmy František Štábl. „Nejhorší je počasí a přístup nahoru, když nejede lanovka.“ upozorňuje další ze spolumajitelů stavební firmy Tomáš Drábek.

Projekt je časově rozdělený do tří let. Za tu dobu bude opraveno devatenáct kilometrů turistických cest a chodníků.