Zemětřesení na Karvinsku zranilo šest horníků

Karviná - Karvinsko má za sebou zemětřesení. Podle seismologů dokonce dosti silné - o síle třetího stupně Richterovy škály. Země se nejsilněji otřásla v pondělí před půlnocí. Na Dole Darkov se při tom lehce zranilo šest horníků. Odborníci oblast dále sledují a očekávají, že se země bude třást i v dalších dnech. Podle jejich předpokladů by ale otřesy měly být slabší.

Na obrázku je záznam seismografu ze stanice v Ostravě - Krásném Poli. Stojí nejblíže epicentru, které bylo nedaleko Karviné. Zemětřesení ale zaznamenaly v pondělí po jedenácté hodině večerní všechny měřicí stanice v zemi. Místní obyvatelé si ale většinou ničeho nevšimli, navíc na slabší otřesy jsou tady zvyklí.

Hůře na tom ale byli horníci, kteří právě v té době pracovali pod zemí na Dole Darkov. Zemětřesení podle OKD naštěstí jen lehce poškodilo chodby. Zával nevyvolalo. „Došlo ke zranění šesti horníků, nicméně byla to všechno lehká zranění, všichni jsou v podstatě v pořádku a někteří už znovu nastoupili i do práce,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Podle seismologů vyvolala toto zemětřesení lidská činnost. V poddolovaném území Ostravska, Karvinska i jižní části Polska je to obvyklý, každodenní jev. Tentokrát se jen země otřásla více než jindy. „Zemětřesení tady budou pokračovat jistě i v dalších dnech, ale předpokládám, že ta intenzita bude podstatně menší,“ říká Petr Jedlička z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

  • Zápis seismografu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1896/189600.jpg
  • Důl Darkov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1897/189601.jpg