Unikátní metodou „narovnají“ starý dům na Malostranském náměstí

Praha – Za pomoci zcela unikátní metody začala Praha 1 opravovat historický dům na Malostranském náměstí. Jedné jeho části totiž hrozilo zřícení. Neodborný zásah do základů domu v minulosti sesunul obvodové stěny. Odborníci nyní budovu narovnají, záchrana památky pomocí pozvolna napínaných železných výztuh je podle nich ojedinělá. Oprava domu přijde na 2 miliony korun, díky nové metodě ale může začít za plného provozu.

Praskliny na domě se objevily již asi před čtyřmi lety, letos na jaře se ale zvětšily do takové míry, že stavební úřad nařídil důkladný průzkum. Ten zjistil, že budova má porušené základy, na vině je pravděpodobně výkop kanalizace. „Někdo kopal kanalizaci řádově za 20 tisíc korun a způsobil ve svém důsledku poruchy a nápravu za 2 miliony korun… Budeme pátrat po tom, kdo to mohl způsobit, a vymáhat po něm také škodu,“ uvedl starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS).

„Sílu nepřenášíme do paty, ale až do hlavy toho pilíře pomocí ocelových prvků, které rovněž předpínáme… A přenáší se to až do druhého podlaží,“ přiblížil princip metody Václav Rojík, autorizovaný inspektor. Pokud by nebyl dům opraven, hrozilo jeho zřícení podobně jako v rok starém případě opravovaného objektu v Soukenické ulici. Při něm zahynuli čtyři dělníci, budova ale tehdy nebyla na rozdíl od domu na Malostranském náměstí užívána a obývána.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Odborníci se rozhodli pro opravu využít metodu, která dům zpevní a zároveň pomocí tlaku vzniklého při napínání železných výztuh nebezpečnou zeď zvedne asi o čtyři milimetry. Celou budovu zároveň zpevní železobetonová deska umístěná na půdě, která nahradí chybějící základovou desku. Práce kvůli špatnému stavu zdí postupují pomalu, potrvají asi tři neděle. Každý den se dům zvedne o setiny milimetru, řekl Dvořák. Záchranné práce za dva miliony korun mají zajistit stabilitu objektu na 50 let.