Oprava mostu rozdělila Železnou Rudu

Železná Ruda (Šumava) – Obyvatelé Železné Rudy na Šumavě bojují o zachování 135 let starého mostu přes železniční trať. Obávají se toho, že v rámci jeho rekonstrukce nechá radnice na most namontovat kovové zábradlí místo původního kamenného. Podle vedení města je takové řešení levnější a rychlejší. Most je třeba opravit co nejdříve, vede přes něj totiž jedna ze dvou přístupových cest do lokality Hladový vrch a v nynějším stavu omezuje i provoz na železnici.

Kamenný most v Železné Rudě, který patří mezi nejstarší stavby ve městě, nebyl už řadu let v dobrém technickém stavu. Ten se ještě navíc zhoršil letos v červnu, když do něj nabouralo nákladní auto. Město už proto nutnou rekonstrukci nemohlo odkládat. „V současné době došlo k zajištění statickému celého mostu, k odstranění padajících kamenů a chystá se injektáž betonu na celkové zajištění,“ uvedl místostarosta Železné Rudy Milan Kříž (nez.). Po zpevnění celé mostní konstrukce přijde na řadu instalace nového zábradlí, vedení města se rozhodlo pro namontování levnějšího a lehčího kovového. „Požadavek v dnešní době je, aby byl most plně funkční a odpovídal současným normám,“ doplnil starosta Michal Šnebergr (ODS).

S plánem železnorudské radnice se ale nemohou smířit někteří obyvatelé, podle nich by se měl most uvést do původního stavu i za cenu krátkodobých provizorních řešení. „Pro nás železnorudské, kteří se zde narodili, je skutečně důležité, aby most byl s kamenným zábradlím. Aby zůstal na pohled stejný, jak byl,“ potvrdil zastupitel obce Václav Nový (nez.) a předseda občanského sdružení Železnorudský klub Václav Chabr dodal: „Už toho tolik nemáme, abychom si mohli dovolit dále likvidovat a devastovat historické památky Šumavy.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Kamenný most je důležitou dopravní spojnicí především v zimě, proto bude muset být nejpozději do listopadu uveden do provozu.

Obyvatelé Železné Rudy na Šumavě bojují o zachování 135 let starého mostu přes železniční trať.
Zdroj: ČT24