Sezona v Beskydech byla průměrná, Čechy ale hory lákaly více než v minulosti

Beskydy - Průměrná návštěvnost. Tak hodnotí provozovatelé rekreačních středisek a horských hotelů končící prázdniny v Beskydech, do kterých v červenci a srpnu zamířili tisíce turistů z celé České republiky a také ze zahraničí. Podle hoteliérů se ale začíná měnit poměr mezi domácími a zahraničními turisty. Beskydy začíná vyhledávat stále více Čechů, naopak tradičních návštěvníků z ciziny - Němců a Holanďanů - ubývá.

Oldřich Šimíček do Beskyd přijel z Kolína. Na okraji obce Hutisko-Solanec tráví dovolenou se svou ženou už šestý týden. Beskydám dal přednost před zájezdem do zahraničí. „Pro nás Kolíňáky je to exotika, ty hory a kopce tady,“ říká. Krásné a dostupné hory a také moderní rekreační střediska - to jsou podle turistů hlavní lákadla v Beskydech. „Je tu příjemné prostředí, dobré koupání a vše za příjemné ceny,“ říká návštěvník jednoho z beskydských kempů. „Přijďte tady ráno, když vychází slunce, to mluví samo za sebe, to je prostě nádhera,“ dodává obyvatel sousedního karavanu.

Podle provozovatelů rekreačních středisek přijelo do Beskyd nejvíce turistů v červenci, kdy byly tropické teploty. Naopak v chladnějším srpnu turistů ubylo. „Je poznat, že je konec prázdnin, těch lidí už není tolik ani při hezkém počasí,“ tvrdí provozovatel rekreačního střediska Roman Koláček. Do Beskyd už podle hoteliérů jezdí méně Němců a Holanďanů, naopak přibývá českých turistů. „U nás devadesát procent klientů jsou právě Češi, což je pro nás úžasné,“ pochvaluje si zástupkyně ředitele horského hotelu Marcela Čechová.

„Co se týče českých turistů, vrcholem pro Moravskoslezský kraj byl rok 2001, kdy jej navštívilo 546 tisíc českých turistů, v loňském roce to bylo 472 tisíc a v současnosti žádný větší příliv turistů neočekáváme,“ bilancuje mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Beskydy v každém případě stále patří mezi turisticky nejvyhledávanější místa na Moravě a ve Slezsku.

  • Kemp v Beskydech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1901/190087.jpg
  • Dovolená v Beskydech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1901/190090.jpg