Nejkrásnější krkonošská louka je u Bönischových Bud

Vrchlabí - Nejkrásnější krkonošská louka pro rok 2010 je na luční enklávě u Bönischových Bud nad obcí Černý Důl. V soutěži nazvané Miss louka o tom dnes rozhodla odborná komise. Celkem porotci vybírali ze sedmi nominací, když navrhovatelé měli literárně popsat příběh dané louky. Klání na jaře vyhlásila Správa Krkonošského národního parku (KRNAP).

Louku u Bönischových Bud nominoval Lukáš Neklan z Vrchlabí, který na ní s přáteli zároveň i hospodaří. „Ranní probuzení za zpěvu ptáků, jasného drsného zvuku chřástala a samozřejmě cikád lučních koníků,“ přiblížil poetiku louky ve své nominaci. Uvedl také, že horní část louky spásá dobytek a prostřední se ručně dvakrát do roka kosí. Přiznal, že spodní část je zatím bez údržby.

První dům z roku 1697 na enklávě zvané Böhnischbauden patřil Georgu Böhnischovi. Později se zde usadili zaměstnanci polesí, kteří vyčistili horské louky od velkého množství kamene a louky zatravnili. Díky tomu se mohl na této enklávě pást dobytek, přiblížil historii místa mluvčí správy Radek Drahný.

Správa KRNAP připravila pro tři nejkrásnější louky dřevěné cedule s nápisem Miss louka 2010, které budou umístěny na kraji těchto luk.