Most přes okruh v Komořanech je prý nelegální, tvrdí občanské sdružení

Praha – Občanské sdružení Změna pro Prahu 12 tvrdí, že stavba mostu v Komořanech přes právě budovaný pražský okruh je nelegální. Podle něj nemá investor, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), stavební povolení ani stanovisko vlivu na životní prostředí. Výstavbu mostu si vyžádal pražský magistrát kvůli budoucí realizaci sjezdových a nájezdových ramp na okruh. Sdružení trvá na tom, aby legálnost stavby mostu ještě posoudilo ministerstvo pro místní rozvoj a dopravy

Podle původních plánů měl v Komořanech stát jen přesypaný tunel pro přecházení zvěře, a nikoliv ještě most, který by byl v budoucnu napojen na okruh. „Máme v ruce dokument, ze kterého vyplývá, že most neprošel normálním stavebním řízením,“ tvrdí zastupitelka Prahy 12 a členka občanského sdružení Daniela Rázková.

Občanské sdružení na nepovolenou stavbu dokonce upozornil zástupce investora Ředitelství silnic a dálnic, jenž si ale nepřál zveřejnit své jméno. Magistrát jako objednatel se prý most za 100 milionů pokusil zlegalizovat. Označil ho jako součást výstavby tunelu pro zvěř a vydal rozhodnutí o změně stavby před jejím dokončením. „Takto měnit stavbu lze měnit pouze v rozsahu územního rozhodnutí. Most nebyl ani povolen, ani umístěn, nelze ho měnit, dát ho tam švindlem,“ domnívá se environmentální právník Petr Kužvart.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Podle Ředitelství silnic a dálnic je ale stavba v pořádku a má všechna potřebná povolení. „Tato stavba má jistě stavební povolení pravomocné řádné vydané magistrátem, tato stavba je i součástí územního plánu,“ sdělila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. „Z hlediska našeho právního názoru je všechno v pořádku,“ potvrzuje i ředitel dopravního odporu pražského magistrátu Jan Heroudek.