Lidé rozkradli pěnu, které měla Ústí chránit před prasaty

Ústí nad Labem - Ústecké radnici se nejspíše kvůli zlodějům z řad zahrádkářů a místních obyvatel nepodaří uchránit okrajové části města před nájezdy divokých prasat. Město se letos v létě rozhodlo vyzkoušet speciální pěnu obsahující pachové látky, které divočáky odpuzují, a vytvořilo z ní ochranné linie. Podle zjištění úředníků z ústeckého magistrátu si ale majitelé chat a zahrad myslí, že radnice postavila pachové ohradníky příliš blízko k lesu a daleko od jejich zahrad, a tak si je přemístili blíž. Postavené linie tak nejsou úplné. Podle města je navíc ukradená pěna k ničemu, neobsahuje ještě účinnou látku v potřebném množství.

Mezery v liniích jsou často široké až několik set metrů. Prasata tak mohou do města opět pronikat. Lidé, kteří pěnu odcizili, si ji dali zřejmě na zahrady v naději, že tak kance odradí od návštěvy svých pozemku. Prasata do měst vnikají hlavně na konci léta a na začátku podzimu. Láká je třeba zrající ovoce. Město stálo pořízení celé ochrany asi 50 tisíc korun, cena ukradené pěny je prý asi jen tisíc korun, mnohem větší údajně mohou být škody napáchané prasaty.

Zahradu před divočáky neochrání ani dřevěný nebo drátěný plot

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Speciální hmota, která je podobná montážní pěně, se nanese na stromy a oplocení. V místech, kde nejsou stromy, je pěna umístěna na dřevěné sloupky. Obsahuje ale jen základní účinnou látku, zbylá se do ní musí doplnit až později. „Za velkou částí Střekova a Brné bude nutné hráz pachových ohradníků obnovit a teprve za další dva až tři týdny bude moci být v těchto částech aplikován pachový koncentrát. Zlodějům je pěna, kterou odcizili, úplně na nic, jen poškodili stovky ostatních slušných domkářů a zahrádkářů,“ tvrdí náměstkyně primátora Zuzana Kailová.

Zahradu před proniknutím divokých prasat nedokáže ochránit ani dřevěný nebo drátěný plot, dokážou ho prorazit. Účinná je proti nim betonářská síť ze železných prutů. Údajně ji proti prasatům úspěšně využívají třeba na ústeckém golfovém hřišti. Ústí se pronikání prasat nebrání jen pěnou, myslivcům povolilo i odstřel prasat v okolí města. Myslivci už několik kanců ulovili.