Cyklisté se prohánějí po žižkovské stezce. Zatím na vlastní nebezpečí

Praha - Nová cyklostezka na pražském Žižkově, vybudovaná na místě nepoužívaných železničních kolejí, je sice dokončená, v provozu však zatím není. Správa železniční dopravní cesty ji totiž nepředala městu, stále není kolaudovaná. Přesto tudy denně projedou desítky cyklistů a bruslařů. Nevědí, že na cyklostezku nesmí. A existuje tu riziko zranění, stezka se neudržuje, protože formálně stále neexistuje.

„Je tady nepořádek, je to nebezpečné k užívání, není to osvětlené,“ uvedl konzultant v oblasti cyklistiky Vlastimil Nečas.

„Z našeho pohledu na hlavních přístupových komunikacích cyklostezky značky upozorňující na to, že je tam zákaz vstupu, že se jedná o staveniště, jsou,“ upozornil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Jenže dostatečně označené místo je jen u tunelu. Další vstupy však vypadají jinak. Kolem betonových zátarasů se dá snadno projít, varovné nápisy chybí. A například od křižovatky U Bulhara nebrání vjezdu cyklistům a bruslařům vůbec nic.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Stezku za desítky milionů totiž zatím nemá kdo spravovat. Do teď její otevření blokovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy. Až po zhruba třech měsících dospěla Správa železniční dopravní cesty a město k dohodě. „V následujících týdnech dojde ke kolaudaci a stezka bude určena k užívání,“ prohlásil Mrázek. 

„Náš horizont je, aby to bylo zprovozněné a spuštěné do užívání do evropského týdne mobility, což je do 16. září tohoto roku,“ doplnil předseda komise pro cyklistiku pražského magistrátu Pavel Polák. Kdo na cyklostezku vjede do té doby, pohybuje se pořád na vlastní riziko. Po natáčení České televize alespoň Správa železniční dopravní cesty přislíbila, že místa vstupů na cyklostezku zkontroluje a případně doznačí.