Dostavba lanovky na Tři kříže ve Varech bude stát 150 milionů

Karlovy Vary – Západočeské Karlovy Vary mají hotovou studii na dostavbu lanové dráhy na vrchol Tři kříže. Za plány a výpočty zaplatilo město téměř milion korun, dalších 150 milionů má stát realizace projektu. Podle opozičních zastupitelů město zbytečně utrácí za studie příliš drahých nápadů.

Karlovarský opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa) říká, že na realizaci projektu nejsou peníze. Takové hospodaření v současné době pokládá za nesmysl. Stavba koryta lanové dráhy začala rok před I. světovou válkou. Ta záhy úsilí radnice zastavila. Zkrachoval i další pokus. V roce 1921 totiž stavbu lanové dráhy na Tři kříže přerušila hospodářská krize.

Zástupci města se brání, že bez připravených projektů nemohou usilovat o dotace. Argumentují, že v minulosti už získali miliardu. Náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner (ČSSD) spoléhá na to, že ekonomická situace bude za dva až tři roky zcela jiná než nyní.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ředitel dopravního podniku města Pavel Bohánek je přesvědčený, že projekt na dokončení rozestavěné lanové dráhy na Tři kříže má naději na úspěch. Například lanovku pod rozhlednou Diana navštíví ročně tisíce turistů. Pokud zastupitelé změní územní plán, radní odhadují, že nejpozději za rok a půl by se do sto let rozestavěného koryta mohli vrátit dělníci.