Na Helfštýně podevětadvacáté řinčely kovadliny

Hrad Helfštýn (Přerovsko) - Hrad Helfštýn na Přerovsku obsadili umělečtí kováři. V rámci 29. ročníku tradiční přehlídky s názvem Hefaiston pracovali mistři černého řemesla z devatenácti zemí světa na výrobě kovových plastik. U deseti výhní se postupně vystřídaly na tři stovky kovářů. Většinou pracovali na plastikách, na ukování svého díla měli dvě hodiny.

Návštěvníci si mohli díla mistrů černého řemesla nejen prohlédnout, ale také sledovat kováře přímo při práci. Nejvzdálenější jsou účastníci z Japonska či Uzbekistánu, řekl kastelán hradu Jan Lauro. Akce potrvá do neděle do 14:00.

Radim Himmler, ředitel Muzea Komenského v Přerově:

„Ta úroveň kovářského řemesla na světě je velice různá. Ale jsou takové tradiční bašty, jako je třeba Itálie nebo i Česká republika, kde se věnují kovářství na vysoké úrovni.“

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Hotové exponáty jsou instalovány ve všech zákoutích hradu, dalších 40 prací vzniká v hradní kovárně. „Jelikož poskytujeme materiál a zázemí, bude dodrženo nepsané pravidlo, že věci, které vzniknou u nás, u nás také zůstanou,“ přiblížil Lauro. Doplní tak díla z předchozích ročníků, která jsou na hradě vystavena po celou sezonu. Kastelán odhaduje, že za víkend by se návštěvnost mohla vyšplhat až na 10 tisíc lidí.

Umělečtí kováři se na Helfštýně setkávají od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala světově uznávaná akce kovářů. K pravidelným účastníkům Hefaistonu patří také umělecký kovář Jiří Němec. Ten dnes ukoval plastiku s názvem Meluzína. K její výrobě potřeboval dvě hodiny a deset minut.