Hospodaření dostihového spolku v Pardubicích vykazuje závažné nedostatky

Pardubice – Dostihový spolek v Pardubicích se snaží vypořádat se špatným hospodařením a účetnictvím. Poukázala na to finanční analýza. Teď ale navíc vyšlo najevo, že nejasnosti panují i kolem nákupu vybavení pro dostihové závodiště, například nábytku nebo televizí. Město však odmítá, že by aféra ohrožovala 120. ročník Velké pardubické.

Finanční analýza, která měla zmapovat strukturu a hospodaření dostihového spolku, odhalila řadu chyb v účetnictví. Spolek už podal trestní oznámení na bývalou účetní. Tím ale výčet problémů nekončí. Šéf dozorčí rady Jiří Stříteský (ODS) upozornil na to, že spolek nakupoval nábytek, televize a další vybavení. Ovšem kde vybavení skončilo, dozorčí rada netuší a chce vysvětlení.

Předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň (SPP) podle svých slov odmítá spekulace o tom, že by si někdo vybavení odnesl v plném rozsahu. Originály faktur za nákup zmíněného vybavení zřejmě chybí i v účetnictví, v rukou je má totiž údajně předseda dozorčí rady Jiří Stříteský.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Hospodaření dostihového spolku vykazuje tak závažné nedostatky, že trestnímu oznámení mohou mimo bývalé účetní čelit i další lidé. Některým zastupitelům města už došla trpělivost. Volají po změně ve vedení spolku. „Je špatné, že do čela představenstva firem jsou povoláni lidé podle politické příslušnosti, nikoliv podle odbornosti,“ uvedl zastupitel Pardubic Jan Linhart (SZ).