Podaří se vrátit odsouzené za krádež desítek milionů do vězení?

Hradec Králové – Další měsíc na svobodě díky pomalé soudní administrativě získali dva muži odsouzení za krádež 74 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury, Rudolf Tesárek a Josef Blažek. Desetiletý trest přerušila oběma v červnu bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a propustila je z vězení. Její následník Jiří Pospíšil sice už 3. srpna stáhnul stížnost pro porušení zákona, kterou ve prospěch odsouzených Kovářová podala, ale Nejvyšší soud v Brně to vzal na vědomí až dnes. Tím získali muži další čas venku.

„Vzhledem k dovoleným nebylo možné vyřídit tuto záležitost dříve, takže v nejbližších dnech bude krajskému soudu doručeno usnesení a bude vrácen celý spis,“ nechal se slyšet mluvčí Nejvyššího soudu Brno Petr Knötig. Nejvyšší soud na to potřeboval téměř měsíc.

Mezitím musí hradecký krajský soud, který oba muže odsoudil a má je dopravit zpět do vězení, nečinně čekat na sdělení. Mluvčí Krajského soudu Hradec Králové Aleš Korejtko říká, že pokud by se odsouzené nepovedlo dodat do výkonu trestu odnětí svobody, byl by krajským soudem vydán evropský zatýkací rozkaz.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vůz agentury Fenix vyjel se 74 miliony z pobočky centrální banky v Hradci do České spořitelny v Liberci. V Hořicích řidič Milan Horych na šest a půl minuty zastavil a s kolegou odešli. Vůz úmyslně nezamkli. V tu chvíli peníze podle domluvy ukradli Tesárek a Blažek, jak uvedly soudy. 70 milionů se dodnes nenašlo.

Česká televize oslovila kriminalistu a státního zástupce, kteří případ vyšetřovali, ale nechtěli hovořit před kamerou. Že se podaří vrátit odsouzené do vězení, nevěří.