Svinovské plato jde konečně k zemi

Ostrava - Stavbaři včera ráno začali demolovat železobetonové plato v Ostravě-Svinově. Město se tak konečně zbaví zchátralé budovy, která kdysi sloužila jako přístupová cesta k nejfrekventovanějšímu vlakovému nádraží v Moravskoslezském kraji. Demolici předcházela řada odkladů. Zdržela se o více než rok. Ostrava se totiž dlouho nemohla dohodnout s majiteli okolních pozemků.

Krátce po osmé se do více než deset metrů vysoké stavby zakousl bagr. Přihlížející diváky neodradil ani déšt, chladno a vítr. To je začátek konce svinovského plata. Lidé mu také říkávali ostuda města. Poukazovali tak na to, že budova už dávno neplní svou funkci a pouze hyzdí cestu mezi zastávkami městské hromadné dopravy a železničním nádražím.

Demolici sledovali i vietnamští stánkaři. Léta v těsné blízkosti svinovského plata prodávají své zboží. Pryč se jim nechtělo. Nakonec ale uznali, že vlastní bezpečnost je přednější a zboží začali vybalovat o kousek dále. „Máme strach a nemůžeme pracovat,“ stěžuje si jeden ze stánkařů. Svinovské plato nahradí moderní stavba. Ta cestujícím zajistí, že trasu od nádraží k tramvajovým a autobusovým zastávkám projdou suchou nohou. Demolice bude stát 21 milionů korun. Stavba nového přestupního uzlu přes 600 milionů. 

Více než půl miliardy zaplatí Evropská unie, o zbytek se podělí město a kraj. „Ty peníze jsou už teď vyčleněny z rozpočtu města, neměl by tedy být žádný problém s financováním,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Ostravy Michal Bayer. Začátkem listopadu by už místo, kde stojí staré plato, mělo být zcela prázdné a stavbaři pak začnou budovat nový přístup k vlakům. Ten má být hotový za dva roky.

  • Demolice svinovského plata autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1909/190897.jpg
  • Projekt nového přístupu k vlakům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1909/190898.jpg